Manhattan Reefs
 

Welcome to Manhattan Reefs, the premier website for coral reef aquarium owners in the New York City area.

You are not currently logged in to our site so you may not be able to access all of the wonderful content and features that we offer. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact support.

User Name
Password
   Home Forums Market Chat Stores Register Search Today's Posts Mark Forums Read About MR


Reply
 
Share LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-04-2019, 11:18 AM
#1
Senior Member
bigyankfan's Avatar
Join Date: May 2007
Location: Manalapan NJ
Posts: 2,373
Reefer Ratings: (101 (100%)
Friends: (74)
Send a Private Message
New Tunze 3155 won't stop refilling sump

I had a old Tunze Osmollator that finally gave up the ghost after years of faithful service - it would top off the sump every day or two. I replaced it with a new 3155 and instead of doing a major refill every day or so, it turns on for 20 - 30 seconds to do a micro-top off every 10 minutes which is driving me crazy? Do I have a defective water sensor or is it supposed to do that? If it is supposed to do that, how do I get it to stop? As an FYI, it doesn't overfill the sump, it is just way too sensitive for my liking. Thx in advance for your help/advice.
__________________
DISCLAIMER: If you find a posting or message from me offensive, inappropriate, or disruptive, please feel free to ignore it. If you don't know how to ignore a posting, complain to me, and I will be only too happy to demonstrate...



Check out my 120 upgrade and custom stand & canopy build here.


Reply With Quote
Old 06-04-2019, 11:40 AM
#2
Member
Join Date: Feb 2018
Location: Manhattan
Posts: 33
Reefer Ratings: (0 (0%)
Friends: (0)
Send a Private Message
seems like your dial on the inside maybe set to nano
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 11:49 AM
#3
Senior Member
Join Date: Oct 2017
Location: Long Island
Posts: 224
Reefer Ratings: (12 (100%)
Friends: (0)
Send a Private Message
Mine adds water throughout the day. Not as often as every 10 minutes. It should add as soon as water level drops below the optical sensor. If it waited to refill once every day or every other day the water level would be way below the sensor at least in my system
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 12:56 PM
#4
Senior Member
vashawn's Avatar
Join Date: Oct 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,177
Reefer Ratings: (16 (100%)
Friends: (2)
Send a Private Message
following
looking to purchase this soon
__________________
Shawn P.
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 01:04 PM
#5
Senior Member
bigyankfan's Avatar
Join Date: May 2007
Location: Manalapan NJ
Posts: 2,373
Reefer Ratings: (101 (100%)
Friends: (74)
Send a Private Message
Quote:
Originally Posted by Jamalb View Post
seems like your dial on the inside maybe set to nano
The potentiometer on the inside of the controller? Thx I'll try that and let you know.
__________________
DISCLAIMER: If you find a posting or message from me offensive, inappropriate, or disruptive, please feel free to ignore it. If you don't know how to ignore a posting, complain to me, and I will be only too happy to demonstrate...



Check out my 120 upgrade and custom stand & canopy build here.



Last edited by bigyankfan; 06-04-2019 at 01:33 PM..
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 01:52 PM
#6
Senior Member
thedragoneel's Avatar
Join Date: Apr 2018
Location: New York
Posts: 310
Reefer Ratings: (2 (100%)
Friends: (0)
Send a Private Message
It’s operating correctly. Runs basically every 10-20 minutes for about 10 seconds. For me this is perfect because my skimmer is super sensitive with sump water level. This ATO keeps my level absolutely constant. Why you hear the ATO working is beyond my knowledge, I never hear mine.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 01:58 PM
#7
Senior Member
thedragoneel's Avatar
Join Date: Apr 2018
Location: New York
Posts: 310
Reefer Ratings: (2 (100%)
Friends: (0)
Send a Private Message
My bad, I have a different model ATO. Disregard my comment.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 04:49 PM
#8
Senior Member
bigyankfan's Avatar
Join Date: May 2007
Location: Manalapan NJ
Posts: 2,373
Reefer Ratings: (101 (100%)
Friends: (74)
Send a Private Message
Quote:
Originally Posted by Jamalb View Post
seems like your dial on the inside maybe set to nano
Moved it to max - it is a little better but not great.
__________________
DISCLAIMER: If you find a posting or message from me offensive, inappropriate, or disruptive, please feel free to ignore it. If you don't know how to ignore a posting, complain to me, and I will be only too happy to demonstrate...



Check out my 120 upgrade and custom stand & canopy build here.


Reply With Quote
Old 06-04-2019, 05:40 PM
#9
Senior Member
E.intheC's Avatar
Join Date: Nov 2008
Location: Nassau County
Posts: 4,884
Reefer Ratings: (53 (100%)
Friends: (27)
Send a Private Message
Is the ATO reservoir in an area with turbulent flow? It may be registering the waves incorrectly. I also recommend contacting Roger from Tunze USA (he’s on RC). Roger is excellent.
__________________
-Eric

Elos System 70 SPS
90 FOWLR
Reply With Quote
Old 06-04-2019, 06:08 PM
Senior Member
bigyankfan's Avatar
Join Date: May 2007
Location: Manalapan NJ
Posts: 2,373
Reefer Ratings: (101 (100%)
Friends: (74)
Send a Private Message
Hey Eric.

The reservoir is external and has no waves at all. The water sensor is in the final chamber of the sump where the return pump is and the surface is almost perfectly calm as well. What's his name on RC and I will contact him and thx.
__________________
DISCLAIMER: If you find a posting or message from me offensive, inappropriate, or disruptive, please feel free to ignore it. If you don't know how to ignore a posting, complain to me, and I will be only too happy to demonstrate...



Check out my 120 upgrade and custom stand & canopy build here.


Reply With Quote
Reply
Thread Tools
Display Modes